Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΝΙΓΡΙΤΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (05 01 2012)

Μια ιδέα για τη στήλη της νέας χρονιάς.

Διάβαζα πριν κάνα δυο βδομάδες στη Φωνή της Βισαλτίας την ιστορία της κ. Φρειδερίκης Κιουτσούκη. Ήταν τόσο απολαυστική η αφήγηση που, τολμώ να πω, ότι με λίγες παρεμβάσεις θα μπορούσε να γίνει ένα υπέροχο λογοτεχνικό διήγημα. Και πέρα από την ίδια την ιστορία (την πλοκή, τους ήρωες, το ευρηματικό τέλος) σημαντική είναι η αναβίωση μπροστά στα μάτια μας της πόλης της Νιγρίτας όπως ήταν δεκαετίες πριν, καθώς και των ηθών και εθίμων του τόπου εκείνης της εποχής.
Καθώς λοιπόν απολάμβανα το κείμενο, μου γεννήθηκε μια ιδέα: να δώσει η εφημερίδα μας (η στήλη μας) βήμα σε όλους εσάς να διηγηθείτε μια προσωπική σας ιστορία που να έχει να κάνει με τον τόπο μας. Με την ιστορία του τόπου, με μια ανάμνηση από τη ζωή σας, από τα σχολικά χρόνια, από τον επαγγελματικό τομέα, τις παρέες, χιουμοριστική ή δραματική, με κάποια στοιχεία ηθογράφησης της βισαλτινής κοινωνίας της εποχής.
Και ξεκινάω εγώ πρώτος παραθέτοντας μια είδηση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες του 1961 τέτοιες πρωτοχρονιάτικες μέρες (το παράθεμα είναι από την εφημερίδα «Ελευθερία» , 27/1/1961):





Η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι μόνο ένα απλό δημοσίευμα για να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον και να στείλετε τις δικές σας ιστορίες. Είναι μια αληθινή δραματική ιστορία, στην οποία εμπλέκονται πραγματικά πρόσωπα, μερικά από τα οποία ίσως και να ζουν ακόμα. Η είδηση αυτή λοιπόν, είναι και μια αφορμή – πρόκληση για όποιον γνωρίζει κάτι περισσότερο, να μας στείλει την εξέλιξη ή την κατάληξη της ιστορίας. Τα e mails της στήλης και της εφημερίδας, καθώς και η διεύθυνσή της, σας περιμένουν…


http://proskynhths.blogspot.com/
tezjorge@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου